FI VVA BH PAIM3 PPR1 Tending Jupiter

"Jupiter"
 • s. 15.1.2017
 • isä: FI KVA-HK FI TVA BH Arrow
 • emä: PAIM2 PPR1 Kemi Lee
 • kasvattajat: Riitta Jantunen-Korri ja Pekka Korri / Tending
 • KoiraNet

kuva: Miikku Pietilä / MiikKuvaan

(c) Miikku Pietilä / MiikKuvaan
(c) Miikku Pietilä / MiikKuvaan

Terveys

 • lonkat: A/A
 • kyynäret: 0/0
 • selkä: LTV3 VA0 SP0
 • olat: epävirallisesti kuvattu, terveet
 • silmät: keratiitti
 • normaali purenta, ei synnynnäisiä hammaspuutoksia
 • kastroitu

Harrastukset

 • agility: maxi-3, 1x SERT-A, 1x SERT-H
 • paimennus: PAIM3 (2x 1-tulos) PPR1
 • PK: BH-suoritettu
 • valjakkohiihto: vetovalio (VVA), yksilö-SM2 v. 2019 ja 2020, yksilö-SM3 2021, sprintti-SM3 v. 2019, viesti SM-1 v. 2020, 2022, 2023, viesti SM-2 v. 2021, viesti SM-3 v. 2024
 • näyttelyt: ERI SA
(c) Mari Moisala
(c) Mari Moisala

Jupiter on herkkä, erittäin miellyttämishaluinen ja helposti motivoitava koira. Jupilla on suuri taistelutahto leluilla, ja ruokakin kelpaa palkaksi. Se tuli minulle seuraavaksi paimenkoiraksi ja toiveena oli myös Jerikon pk-uran jatkaja. Tunsin Jupiterin emää Leetä entuudestaan ja hyvällä ystävälläni oli Leen edellisestä pentueesta narttu. Halusin Ukon jälkeen kokeilla eri tyyppistä paimenkoiraa, kevyemmin ohjattavaa ja vauhdikkaampaakin.

Jupiterin kasvua ja matkaa tähän pisteeseen ovat värittäneet erilaiset kehitysvaiheet ja kipupisteet myös minun ja koiran välillä. Jupiterin herkkyys ja pelokkuus alkoi hieman vajaan vuoden iässä nostamaan päätään ja paheni siitä pikku hiljaa. Alkuun Jupiter oli lampailla suoranainen luonnonlahjakkuus ja todella lupaava, mutta alun hyvä edistyminen alkoi kompuroimaan siihen, että Jupiter (ilman minulle selvästi näkyvää syytä) pakeni pois treeniaitauksesta. Pikku hiljaa minulle kävi selväksi, että Jupiter paineistuu herkästi erityisesti tilanteista, joissa se kokee minun antavan painetta lampaisiin. Jupiter ei tänä päivänäkään tykkää siitä jos joudun ottamaan lampaan kiinni, mutta nykyään se pysyy jo paremmin läsnä. Myös sisätiloissa Jupiter on alkanut toimimaan, vaikka tämä oli aluksi hyvin haastavaa. Häkitys ja jakokin opetettiin alkuun Jupiterille liinassa, ettei se päässyt poistumaan paikalta, mutta nykyään Jupiter on todella hyvä molemmissa, ja tekee niitä mielellään!

Nykyisellään Jupiter tekee mielellään monia asioita mitä se alkujaan inhosi, ja on niissä todella vakuuttava ja hyvä. Jupiterilla on todella laajat kaaret (jännitystilanteessa jopa liian laajat), vauhtia Jupiterilla tuppaa olemaan enemmin liikaa kuin liian vähän, mutta koska se on erittäin nöyrä ja yhteistyöhaluinen, niin sitä on todella helppo ohjata. Jupiter tekee parhaimmillaan todella kaunista "kuviokelluntaa", ja toivon, että saamme tämän vielä toimimaan kisaradoillakin ja haastavammissa tilanteissa yhtä hyvin.


PK-haaveet kuitenkin sai unohtaa melko pian, kun Jupiter alkoi reagoimaan paukkuihin ja muihinkin koviin ääniin, ja Jupiterin äänipelko on pahentunut voimakkaasti niin, että esimerkiksi uutena vuotena meillä on varalla Sileo-lääkettä. Tämä on sinänsä harmi, kun Jupiter olisi ollut riittävän kookas koira, joka esittää tosi voimakasta ja iloista tottista. BH-koe suoritettiin valjakkohiihtovaliota varten.

Valjakkohiihto on jäänyt Jupiterille ehkä päälajiksi, voisi sanoa. Siihen panostetaan ainakin eniten talvikaudella. Jupiter valioitui valjakkohiihdosta talvella -23, toisena bordercolliena ikinä. Upea saavutus mistä olen kyllä ylpeä! Jupiter on kisannut koko kisauransa kaverini Ilonan kanssa vaikka itsekin osallistun aktiivisesti Jupiterin treenaamiseen. Valioitumisen lisäksi Jupiterilla on vyöllään SM-hopeaa ja -pronssia yksilökilpailuista, pronssia sprintti-SM:stä sekä kolme kultaa ja yksi hopea SM-viestiltä.

Agilityssä Jupiter on ehdottomasti mun koirista lahjakkain. Se on niin hyvä, että harmittaa, kun itse en vaan jotenkin motivoidu treenaamaan tavoitteellisemmin. Olen aika varma, että paremmalla treenaamisella Jupiter kisaisi SM:ssä kärkikahinoissa, kun tällä vähäiselläkin se väläyttelee todella upeaa osaamista ja tekemistä. Agilityssäkin alkuvaiheessa ilmeni kisoissa mielentila-ongelmaa, mutta se saatiin nopeasti haltuun sillä, että Jupiter saa pelailla pallolla sen ajan kun odotetaan omaa vuoroa, eikä näin ollen katsele muita ja nosta kierroksia. Tämä on toiminut todella hyvin! Radalla Jupiter on erittäin nopea, voimakas, hyvin kääntyvä ja erinomaisesti ohjauksiin tuleva. Ihan täydellinen agilitykoira. Jolle ei vain ole opetettu kontaktiesteitä kuntoon.