PAIM2 PAIM1 PPR1 IFH1 BH Karjapaimenen Tyr

"Tyr"
 • s. 16.7.2020
 • isä: PAIM3 PPR1 High Ash Thor
 • emä: PAIM2 Winwind
 • kasvattaja: Katri Piilola / Karjapaimenen
 • KoiraNet

kuva: Miikku Pietilä / MiikKuvaan

(c) Miikku Pietilä / MiikKuvaan
(c) Miikku Pietilä / MiikKuvaan

Terveys

 • lonkat: B/B
 • kyynäret: 0/0
 • selkä: LTV3 VA0 SP1 (spondyloosilausunto 4/2023)
 • olat: sairas/terve
 • geenitestit: EAOD-kantaja, muut MDD-testit terve

Harrastukset

 • Paimennus: PAIM2 PPR1
 • valjakkohiihto: rotumestaruus 2. v. 2022
 • PK-lajit: BH, IFH1
 • näyttelyt: H
(c) Miikku Pietilä / MiikKuvaan
(c) Miikku Pietilä / MiikKuvaan

Tyr on iloinen Hessu Hopo, norsu posliinikaupassa joka innoissaan heiluu koko kropallaan. Tämän piirteen sen perinyt selvästi isältään. Tyrin emän sukua olin katsellut jo ennen kuin Ukko tuli minulle. Jupiterin jälkeen toivoin saavani paimenkoiran, jolla olisi parempi paineensietokyky ja vähemmän herkkyyttä, ja enemmän eläinfiilistä kuin vauhtia. Kyselin Katrilta pentusuunnitelmista ja kuulin Winskistä, joka kuulosti heti hyvin vahvasti mun tyyppiseltä koiralta. Winski sitten astutettiin Thorilla, jota oli kisoissa nähnyt ja tykkäsin senkin voimakkaasta ilmeestä tehdä töitä. Niin päädyin tähän pentueeseen. Tyr itse sen sijaan valikoitui mulle pentuna, joka oli reipas, mutta ei se vilkkain, ja joka nukkui mun syliin kun kävin pentuja katsomassa. Yhteys muodostui jo heti siinä.

(c) Sabina Lähteenmäki
(c) Sabina Lähteenmäki

Tyr on monelta osin kaikkea sitä mitä siltä toivoinkin. Tyrin tekemisessä on voimaa ja vakuuttavuutta, teki se mitä tahansa. Tyrillä on omaa tahtoa ja määrätietoisuutta, välillä voisi näyttää ulkopuolisen silmiin jopa aika rajulta bordercollielta, mutta sisimmältään Tyr on kyllä nöyrä ja miellyttämisenhaluinen poika, jonka kanssa minulla on oma erityinen yhteys. Tyrille kelpaa palkaksi niin lelu kuin ruokakin, vaikka ahne se ei kuitenkaan varsinaisesti ole.

Paimennuksessa Tyr on perinyt emältään melko paljon eläinfiilistä, joskaan ihan niin vahvana se ei ole kuin Winskillä. Tyr kuitenkin aistii lampaiden vedot ja mielentilat todella hyvin, tykkää ja haluaa pitää raskasta puolta, jopa siinä määrin, että välillä se menee minun antaminen suuntaohjeiden edelle. Ykkösprioriteetti Tyrillä on hallita laumaa. Tyr käsittelee paimennettavia todella kauniisti, osaa antaa niille aikaa ja höllätä painetta ilman, että ihan jatkuvasti tarvitsisi olla jarruttelemassa. Kaaret Tyrillä on melko hyvät, eikä se esimerkiksi jumitu silmään siinä määrin, missä Ukko. Tyrissä on paimennuksellisesti todella paljon hienoja palikoita joista tykkään. Haasteena on saada Tyr uskomaan mun ohjeisiin ja tekemään joskus oman vahvan intuitionsa vastaisesti.

Tyrin kanssa on tehty myös valjakkolajeja. Tyr on vauhdikas ja voimakas, ja toisaalta myös kilpailuviettinen vetokoira. Tyrin kanssa ehdittiin osallistua kaksiin rotumestiksiin sekä kerran sprintti-SM -kisoihin.

Jäljellä Tyrin kanssa onkin ensimmäisen parin vuoden aikana keskitytty IFH-jälkeen ja siinä Tyr on erittäin lupaava ja lahjakas jälkikoira. Tyr on luonnostaan hyvin syvänenäinen ja tarkka jäljestäjä jolle myös namit jäljellä kelpaa, mikä on helpottanut tarkkuuden kouluttamista alkuvaiheessa. Tyrin tahti jäljestää on luontaisesti todella hyvä ja maltillinen, ja tässäkin lajissa sillä on paljon luontaisia hyviä ominaisuuksia, joita pitäisi nyt koulutuksella vahvistaa, sekä lisätä koiran kokemusta ja itsevarmuutta haastavissakin tilanteissa.

Harrastamista kuitenkin varjostaa hieman terveyshuolet. Välikuvilla todettiin OC-muutos toisessa olassa, joka kylläkin parani konservatiivisella hoidolla. Tästä en niinkään ole huolissani. Tyrin selän LTV3-muutos kuitenkin aiheuttaa ongelmia selän kanssa, ja L7-S1 väliin on jo kehittynyt spondyloosia sekä välilevyrappeumaa. Selkää ja takajalkoja on jumppailtu ja saatu hyvään kuntoon, mutta tästä huolimatta hyvin alkanut valjakkohiihtokausi -23 loppui vetomotivaation laskuun ja lihasjumeihin. Tutkimukset paljastivat iskias-oireen, jonka myötä rankemmat lajit jäävät Tyriltä pois, ja jatkamme IFH-jäljellä sekä toivon mukaan paimennuksen kanssa.