Pentujen terveystuloksia

08.10.2023

Lisää kasvatteja on käynyt luustokuvilla hyvin tuloksin: Pyry ja Loci saivat priimatulokset ja molemmilla siis lonkat A/A, kyynäret 0/0, selkä LTV0 (Locilla myös VA0-lausunto) ja olat terve/terve. Mallalla muutoin samanlainen rivi, mutta selässä LTV1 VA0. Myös kasvuiässä ollut toisen olan tulkinnanvarainen muutos on siis kokonaan hävinnyt. Mahtavaa! 

Mielenkiintoista olisi ollut tietää, olisiko lausuntoa ylipäätään välikuvien tulkinnanvaraisesta annettu nyt virallisten lausuntojen yhteydessä, vai tulkitaanko sääntö niin (näin mä luulen), että alle 1-vuotiaana tosiaan lausunnon voi saada vain varsinaisesti "sairas"-lausunnon saavasta olasta. Tämä löydös ei kyllä omaan ajatusmaailmaan sinänsä vaikuta, eli Mallalle ei joka tapauksessa olla suunnittelemassa jalostuskäyttöä. Koiran itsensä kannalta kuitenkin todella hienoa, että muutosta ei enää näy ja saa harrastaa huoletta.

Myös tuontikoira Texas kävi luustokuvilla ja raportoin tässä nyt senkin, vaikka kivesvian jalostuskäyttöä sille ei olisi ollut tulossa joka tapauksessa. Texasilla lonkat C/C, kyynäret 0/0, selkä LTV0 VA0 ja olat terve/terve. Lonkat näytti ainakin omaan silmään aika lieviltä, kuvannutkin eläinlääkäri oli pitänyt niitä hyvinä. Koiran kannalta ajateltuna ei siis C:n skaalan huonoimmassa päässä, vaan lonkkamaljan pienen mataluuden ja löysyyden vuoksi mennyt B:stä C:ksi. Toivon ja uskon, että lonkat ei tule Texasia vaivaamaan. Ikävä yllätys tämä kyllä oli sekä meille, että kasvattajallekin, koska emän ja isän sisaruksissa on tervettä lonkkaa, samoin kuin emän edellisessä pentueessa. Mutta ainahan näitä voi silti tulla. Jalostustoimikunta-aikanani keräsin joskus tilastoa siitä millaisia yhdistelmiä lonkkanivelten ja siis erityisesti vanhempien lonkkanivel-indeksien suhteen oli tehty tiettynä ajanjaksona, ja millaisia lonkkaniveltuloksia jälkeläisille tuli. Kyllähän siitäkin näkee, että joskus huono arpaonni osuu kohdalle vaikka ennustearvo olisi hyvään lonkkaan. Siksikin täytyy olla aina erityisen tyytyväinen, jos kasvattien tulokset on hyviä, vaikka siihen olisikin valinnoilla pyritty. Toisaalta tämä myös osoittaa sen, mikä merkitys on lonkkanivelindekseillä ja että niitäkin kannattaa huomioida optimoidakseen mahdollisuuden saada lonkiltaan terveitä jälkeläisiä. Toistaiseksi omat valinnat näyttää menneen hyvin ja toivon, että sama linja jatkuu.