Vuoden 2023 summaus

01.01.2024

Vuosi vaihtui ja on hyvä aika tehdä jonkinlainen välitilinpäätös. Omat ensimmäiset kasvatit, sekä Noomin että Troijan pennut, on täyttäneet/alkaa olla 1,5 vuotta, ja niistä jokainen on nyt virallisesti luustokuvattu! Ensinnäkin olen tästä todella kiitollinen kaikille omistajille, kiitos! 

Tulokset ovat myös hyvin mieluisia: Noomin pennut molemmat A/A-lonkkaisia, Troijan pennuista kolmella A/A-lonkat ja neljällä B/B. Kyynäret kaikilla terveitä. Näin ollen koen, että lonkkien osalta yksi terveystavoitteistani täyttyi ja onnistuin valitsemaan urokset, joihin yhdistettynä kaikilla kasvateilla on terveet lonkat. Olen tästä hyvin tyytyväinen. Toinen tavoite oli karistaa LTV-riskiä harteilta, koska suoraan sanottuna olen saanut siitä jo ihan henkilökohtaisellakin tasolla täysin tarpeekseni, enkä halua koskaan nähdä yhdelläkään kasvatilla ainakaan vakavampia LTV-muutoksia. 8/9 kasvatista saikin lausunnon LTV0, Mallalla onneksi vain hyvin lievä LTV1-muutos. Osteokondroosin suhteen en myöskään riskiä halunnut varsinaisesti ottaa, mutta se taas ei ollut sellainen riski jota olisi erityisesti "omasta takaa". 7/9 kasvateista välikuvattiin, ja niistä kuusi sai terveen paperit jo tässä kohtaa. Mallalla toisessa olassa oli tulkinnanvarainen muutos, joka kuitenkin 1v kuville tullessa oli hävinnyt kokonaan, ja vaikka välikuvatkin toimitettiin Kennelliittoon sai Malla lausunnon terve/terve virallisilla kuvilla. Virallisilla kuvilla kaikki yhdeksän olivat siis olistaan terveitä.

Koen, että monta muutakin tavoitetta ja toivetta näissä pennuissa on täyttynyt. Tästä on myös opittu paljon. Troijan pennuissa on hyvinkin riittävästi moottoria ja meininkiä, ja silti hyvää kykyä hallita tätä. Korvan taakse tästä kuitenkin jää se, että Troijakin taitaa periyttää sen verran sukunsa ominaisuuksia (itsenäisyyttä, omapäisyyttä, moottoria) eikä pelkkää "kiltteyttä", joten sitä ei ehkä tarvitse mitenkään kompensoida tulevaisuudessa. 😅 Rakenteiden osalta Troijan jälkeläisistä pojat tuntui perivän ne takakulmaukset mitä oli jaossa, kun Vanja ehkä oli sillä välin jossain "extrakives"-jonossa tmv 🤭 Kaikille pojillekin riitti kuitenkin kaksi jo reippaasti ennen luovutusikää laskeutunutta kivestä, ja tämäkin on hieno juttu! 😄

Kaikki ei ole aina kuitenkaan pelkkää ruusuilla tanssia ja pelkkiä onnistumisia. Joskus on haasteitakin. Muutamalla kasvateista on ollut mahaoireita, jotka kuitenkin on tuntunut liittyvät enemmän teolliseen ruokaan, ja vaikka parilla eläinlääkärillä on ollut herkällä liipaisimella allergiaruokien tuputus, on suolisto-ongelmat jäänyt taakse raaka-ruualla, sekaruualla tai ihan ylipäätään merkkiä vaihtamalla. Locilla tosin nämä ongelmat ovat olleet pidempikestoisia ja haasteellisempia, ja vaikuttaisivat kytkeytyvän luonteen haasteisiin, liialliseen kiihkeyteen ja rauhoittumisongelmiin. Yleinen levottomuus on ehkä osaltaan pahentanut mahaoireita, joka on todennäköisesti aiheuttanut lisää epämukavuutta joka on pahentanut levottomuutta jne. 

Pakko sanoa, että Locissa oli haasteita nähtävillä jo pentulaatikossa, mutta en osannut ihan arvata kuinka haasteelliseksi tilanne voisi käydä tai että luonteen haasteiden rinnalle ilmaantui myös suolisto-oireita. Niin haasteelliseen tilanteeseen en olisi halunnut omistajia laittaa. Onneksi käytös on tasoittunut merkittävästi omistajien sinnikkäällä työllä ja ruokavalioihin perehtyneen eläinlääkärin (Sanna 😘 ) avulla Locille on alkanut myös löytymään hyvä ruokavalio. Erityisen paljon mieltä lämmitti kuulla hyviä kuulumisia Locista juuri hiljattain. 🥰Toivon mukaan olen myös itse onnistunut olemaan avuksi ja tueksi kaikille kasvateille ja kasvattien omistajille.

Malla on jo ehtinyt kunnostautumaan kisakentillä korkkaamalla tokon alokasluokan hienolla 1-tuloksella, sekä keräämällä RTK1-koulutustunnuksen. Pyry on käynyt parissa näyttelyssä. Muuten nuorien koirien kanssa treenit vielä jatkuu ja ensi vuoden puolella ehkä odotellaan lisää koestarttejakin.

Viime vuoden aikana saatiin myös vahvistusta Suomeen Gaian ja Fridan muodossa. Molemmat oli välikuvauksissa olistaan terveitä, joten toivotaan hyviä tuloksia ensi keväänä virallisilla kuvillakin.

Oman työtilanteen vuoksi pentueita ei ole suunnitteilla 2-3 vuoteen, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö suunnitelmia olisi jo tehty. Vanjalle on jo suunnitelma, josta olen hyvinkin innoissani, Troijalle ja Fridalle myös vahvat urosvaihtoehdot mietinnässä. Ei haittaa olla ajoissa.

Tulevalle vuodelle toivomme terveyttä ja menestystä kaikille kasvateille, omille koirille ja tietty kaikille muillekin!